donderdag

Robert de Hoog en Doutzen Kroes in Nova Zembla

Acteur Robert de Hoog en model Doutzen Kroes vertolken de hoofdrollen in Nova Zembla, de nieuwe speelfilm van Reinout Oerlemans. Dat heeft de regisseur donderdag bekendgemaakt. Het is voor Oerlemans na Komt een vrouw bij de dokter de tweede film die hij regisseert. 

Andere rollen in de film, die vertelt over de beroemde overwintering van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck op Nova Zembla, zijn weggelegd voor Derek de Lint, Victor Reinier en Jan Decleir.
De 22-jarige De Hoog speelt de rol van Gerrit de Veer, het jonge bemanningslid dat een dagboek bijhield van de ontberingen die de mannen in de winter van 1596 moesten doorstaan. De Lint en Reinier spelen Barentsz en Van Heemskerck. Decleir geeft gestalte aan dominee Petrus Plancius, die de reis initieerde. Kroes vertolkt de rol van zijn dochter, op wie Gerrit de Veer verliefd is.
Robert de Hoog brak in 2008 door met zijn rol als joodse skinhead in de film Skin. Voor deze rol ontving hij een Gouden Kalf en een Emmy-nominatie. Onlangs was De Hoog te zien in de thriller Schemer en speelde hij een rolletje in War Horse, de nieuwe film van Steven Spielberg. Topmodel Doutzen Kroes maakt met de rol in Nova Zembla haar acteerdebuut.
De opnames van Nova Zembla vinden de komende maanden plaats op IJsland en Groenland, en in Nederland en België. De spektakelfilm moet vanaf 24 november in de bioscopen te zien zijn. Het wordt bovendien de eerste Nederlandstalige 3D-film.
„Ik wil de kijker echt mee nemen aan boord”, stelt regisseur Oerlemans. „We gaan het verhaal zo echt filmen dat de kijker zelf ervaart hoe het was om op het schip en in de sneeuw aanwezig te zijn. De bemanning zal bijna te ruiken zijn.”
Barentsz en Van Heemskerck hoopten met hun tocht 'om de noord' een kortere zeeroute naar Indië te vinden. Ze kwamen met hun boot echter vast te zitten in het ijs. Van aangespoeld drijfhout bouwde de bemanning een huis waar de winter werd doorgebracht. De volgende lente construeerden ze een sloep waarmee de zestien overlevenden naar de bewoonde wereld konden terugkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten