zaterdag

Negen Duitse EHEC-doden, maar Spanje blijft komkommers uitvoeren


Een boer in het Duitse Ronneberg verhakselt zijn sla, die net als tomaten en komkommers zo goed als onverkoopbaar zijn geworden in Duitsland. © epa
HLN update   De EHEC-bacterie, die wordt toegeschreven aan Spaanse komkommers, heeft in Duitsland al negen dodelijke slachtoffers gemaakt. De Spaanse autoriteiten ontkennen dat ze tijdelijk twee boerderijen gesloten hebben die verantwoordelijk zouden zijn voor de verspreiding van komkommers met de bacterie. Inmiddels blijkt 58 procent van de Duitsers uit voorzorg geen sla, tomaten of komkommers meer te eten. Door de verspreiding van de bacterie, wordt bloedplasma schaars. In België zijn nog geen sporen van de bacterie aangetroffen.
© epa
© afp
© epa
Vandaag raakte bekend dat in een ziekenhuis in Kiel twee vrouwen van 38 en 84 jaar oud zijn overleden. In een kliniek in Hamburg stierf een 87-jarige vrouw. In totaal zijn nu negen mensen in Duitsland overleden aan de gevolgen van de EHEC-besmetting

Levenslang nierproblemen
In een dikke week zijn al duizend mensen ziek geworden van de bacterie. Zij die het overleven, riskeren levenslang nierproblemen. Volgens de Duitse autoriteiten komen de komkommers aan de bron van de besmetting uit Spanje.

De Europese Commissie had vrijdag laten verstaan dat twee bedrijven in Almeria en Malaga tijdelijk gesloten waren, omdat ze vermoedelijk verantwoordelijk zouden zijn voor de verspreiding van de komkommers.

"Enkel stalen gevraagd"
Maar het ministerie van Volksgezondheid in Sevilla ontkent dat nu. Volgens het ministerie is er enkel een staal van hun komkommers gevraagd voor laboratoriumtesten. Er werden ook water- en bodemstalen genomen, maar de productie en export gaan gewoon door. Volgens de Spaanse overheid zijn er in Spanje geen EHEC-infecties gelinkt met de uitbraak in Duitsland.

Vooral bejaarden op hun hoede
Uit angst voor de dodelijke bacterie schrapt 58 procent van de Duitsers rauwe groenten als sla, tomaten en komkommers van het menu. Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van Bild am Sonntag. Vooral bejaarden blijken op hun hoede te zijn.

Sla onverkoopbaar
In de leeftijdsgroep van 14- tot 29-jarigen geeft 44 procent aan geen rauwe groenten meer te eten, in de leeftijdsgroep boven zestig jaar blijkt dat 71 procent te zijn. Daardoor, zo stelt Bild, worden ook de Duitse boeren en groentenhandelaren zwaar getroffen. Sla is zo goed als onverkoopbaar geworden, melden de boeren in Schleswig-Holstein. Ook de verkoop van aardbeien blijkt gehalveerd sinds de uitbraak van de gevaarlijke bacterie.

Geen zieken in België
In België zijn geen sporen aangetroffen van de bacterie. Dat zegt Pierre Cassart, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). "We blijven de situatie goed opvolgen en controles uitvoeren, maar op dit moment is er geen ongerustheid nodig. In België zijn er geen zieken vastgesteld", aldus Cassart.

De EHEC-bacterie kan aan de basis liggen van bijzonder agressieve darminfecties die de dood tot gevolg kunnen hebben. Vooral oudere mensen en kinderen jonger dan vijf jaar zijn bijzonder kwetsbaar.

Volgens het Berlijnse Robert Kochinstituut, het Duitse centrum voor infectieziekten, werden in Duitsland officieel 276 gevallen van het Hemolytisch Uremisch Syndroom geteld. (belga/lb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten