“Scheidende vader hindert hulp aan kind”
Vaders blokkeren psychische hulp aan kinderen bij echtscheiding” • Familierechtadvocate pleit voor versoepeling van de wet • “Vaders maken emancipatiebeweging door”
Kinderen in scheidingssituaties worden door vaders met regelmaat weggehouden van psychische zorg. Dat signaleert familierechtadvocaat Marjoleine de Boorder van De Boorder Schoots Advocaten. Om een kind jonger dan 16 jaar naar een psycholoog of psychiater te sturen is toestemming van beide ouders nodig. De Boorder zou graag zien dat de wettelijke eisen ruimer toe worden gepast, zodat niet langer beide ouders toestemming hoeven te geven.
“Vaders hebben echt een emancipatiebeweging doorgemaakt”, ziet De Boorder. “En het is ook positief dat ze zich verantwoordelijk opstellen naar de kinderen.” Probleem bij veel vaders is echter, dat zij psychische hulp voor een kind vaak minder nodig vinden dan moeders. Of dat ze misschien bang zijn voor rapportages die effect hebben op het omgangsrecht.
Het is nu wettelijk niet onmogelijk om een kind te laten behandelen zonder toestemming van beide ouders, maar dan moet daarvoor wel een noodzaak zijn. “Dan moet een behandelaar aangeven dat die behandeling nodig is. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid eigenlijk bij de zorgverlener.” Die loopt het risico op een tuchtklacht als een ouder in opstand komt tegen die behandeling.
Scheidingskinderen komen twee keer vaker in psychische problemen dan andere kinderen. Angst, depressie en agressie zouden vaker bij deze kinderen voorkomen.
Volgens De Boorder is er een behandelmethode die wat minder ‘heftig’ klinkt dan behandeling bij een psycholoog. Dat is het KIES (Kind In Echtscheiding Situaties)-programma. Het programma is onderzocht door de Universiteit Utrecht, waaruit is gebleken dat kinderen die het programma volgden een betere relatie hebben met hun ouders en beter in hun vel zitten.
Toetsenbord stuk? Dit leest echt niet lekker...
BeantwoordenVerwijderen