donderdag

Zorgverlening bureaucratische ramp

Het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal) maakt gehakt van de bureaucratie in de zorg.

In een advies aan het kabinet dat vandaag verschijnt hekelt het onafhankelijke Actal de torenhoge en vaak zinloze administratieve lastendruk waarmee chronische patiënten en hun zorgaanbieders te kampen hebben.
In het onderzoek Chronisch Geregel(d) stelt Actal vast dat de oudere chronisch zieke aan veel administratieve verplichtingen moet voldoen om zich van noodzakelijke zorg te verzekeren. Hij heeft te maken met complexe regels die afkomstig zijn van verschillende (uitvoerende en toezichthoudende) instanties.
Ook zorgverleners zoals verpleegkundigen en artsen moeten aan veel verplichtingen voldoen, stelt Actal vast. Dat kost tijd, die ze daardoor niet aan daadwerkelijke zorg kunnen besteden, concludeert scheidend Actal-voorzitter Steven van Eijck in een advies aan het kabinet.
Een van de pijnlijke voorbeelden van zinloze admistratieve rompslomp, waar Van Eijck zo snel mogelijk mee wil afrekenen, is de door zorgprofessionals gehate minutenregistratie. ,,Daar moeten we echt van af!" zegt de Actal-baas. ,,In de zorg is sprake van georganiseerd wantrouwen en daar is heel veel tijd mee gemoeid. Laat de professional zijn werk doen."
Actal doet een aantal aanbevelingen waarmee al op korte termijn winst te behalen is. Zo moet geen herindicatie meer worden geëist bij mensen die lijden aan progressief chronische aandoeningen zoals de longziekte COPD. Ook moet korte metten worden gemaakt met de hemeltergende praktijk dat iemand met een geamputeerd been om de zoveel tijd opnieuw formulieren moet invullen ter bevestiging dat het been er nog steeds af is. ,,Je zou erom lachen als het niet zo triest was", verzucht Van Eijck.
Actal wil dat er meer gewerkt wordt vanuit vertrouwen, maar met forse sancties bij misbruik. Dat mes snijdt aan twee kanten: de zorgcliënt hoeft geen onnodige administratieve verplichtingen te verrichten en de zorgproffesional kan zich op zijn echte werk richten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten